مونو پمپ
منو پمپ (پمپ ماردونی )
در میان انواع پمپها، منو پمپها در رده پمپهای با جابجایی مثبت قرار دارند. ( همانند پمپهای دندهای، پیستونی،...) اجزای اصلی این پمپها عبارتند از روتور (مارپیچ گردنده) و استاتور ( مهره ثابت ). روتور به شکل یک میله مارپیچ بلند و یک مغز باریک میباشد. استاتور بشکل یک مهره لـاستیکی و دارای شیارهای مارپیچ بوده که متناسب با گامـ روتور ساخته میشود. در اثر چرخش روتور در داخل استاتور بصورت خارج از مرکز، حفره ایی در فاصله بین روتور و استاتور ایجاد میگردد. که این حفرههـا بطور مداومـ از دهانه ورودی به سمت دهانه خروجی پیشروی مینماید. ایجاد حفره در دهانه ورودی باعث مکش مواد به داخل آن میگردد.پس از پر شدن حفره، مواد بصورت لقمهای مسیر مارپیچ بین روتور و استاتور را تا دهانه خروجی طی مینماند. با تکرار این عمل در اثر چرخش روتور، مواد بصورت پیوسته پمپ میگردند.
جهت جریان از چپ به راست و گردش روتور از نمای چپ در جهت عقربههـای ساعت است.این پمپ از قانون پیستونی تبعیت میکند. بگونهای که روتور در حکمـ پیستون و استاتور در حکمـ سیلندر بوده و آب بندی ناشی از تماس روتور با استاتور نیز در حکمـ آب بند پیستون و همچنین سوپاپهـای چپ پیستون عمل مینماید و مانند پمپ پیستونی، حجمـ مشخص با سرعت تعریف شده از میان روتور و استاتور انتقال و پمپاژ میگردد.
منو پمپها با توجه به نحوه عملکردشان کاربرد وسیعی دارند و معمولـاً در صنایعی که احتیاج به انتقال مواد با ویسکوزیته بالـا دارند استفاده میشوند.
برخی از این صنایع عبارتند از:
صنایع شیمیایی
دستگاههـای تصفیه فاضلـاب صنعتی و عمومی
پالـایشگاههـا
پتروشیمی
تکنولوژی کنسانتره
صنایع بهداشتی و آرایشی
داروسازی
صنایع ساخت رنگ و رزین و چسب
صنایع کاغذ و خمیر کاغذ
صنایع سرامیکی
کنسرو سازی
صنایع ساختمانی و معادن
صنایع پلـاستیکی
کشاورزی
صنایع گوشت
و......
مزایا:
سیستمـ خاص منو پمپ باعث جمع شدن خواص مثبت سایر پمپها در خود گردیده است. این پمپها بر خلـاف پمپهای سانتریفوژ احتیاجی به سوپاپهای ورودی و خروجی جهت پیوسته نگهداشتن جریان مواد را ندارند. همچنین همانند پمپهای دیافراگمی میتوانند هر نوع مواد سایا و غیر همگون را براحتی پمپ نمایند: موادی همچون خمیرهای لزج و غیر نیوتنی - موادی که حاوی ذرات جامد یا رشتههـای فیبری هستند و موادی که حبابهای گاز در آنها محلول میباشند(همچنین همانند پمپهای دندهای و حلزونی میتوانند مواد با غلظت را براحتی پمپ کنند).
در مواردی که احتیاج به تنظیمـ و اندازه گیری دقیق مواد خروجی باشد میتوان از آنها بجای پمپهای موسومـ به دوزینگ استفاده نمود.
بطور کلی مزایای استفاده از منو پمپهـا عبارتند از:
مناسب برای تمامـ مواد ( از غلظت آب تا مواد با غلظت بسیار بالـا)
مناسب برای موادی که دارای ذرات جامد و یا رشتههـای فیبری هستند.
خروجی پیوسته و بدون تلـاطمـ مواد.
تناسب مستقیمـ دبی با سرعت چرخش موتور.
قابلیت کار در محدوده حرارتی (صفر تا 110) برای حرارتهای دیگر سفارشی ساخته میشود.
خود مکش( مکش مواد غلیظ بدون نیاز به هواگیری)
ظرفیت بالـا.
( مستقل از میزان دبی) فشار بالـای خروجی
ساختمان ساده با قطعات محدود
. باز و بست راحت بدون نیاز به ابزار مخصوص
. سهولت در نصب و راه اندازی
. امکان پمپاژ مواد ویسکوز که گاز در آنها محلول باشد یا موادی که از محیطهـای خلـاء تخلیه میگردند
قابلیت تغییر در جهت ورودی و خروجی مواد با تغییر جهت دور موتور( در تعدادی از مدلها)
مقاومت خوب استاتور در برابر سایش.
عدمـ وجود نقاط کور یا نواحی گردابی که باعث جلوگیری از رشد میکروبها شده و از ته نشین شدن جلوگیری میکند.
طول عمر بالـا.